Jdi na obsah Jdi na menu
 


užovka červená

10. 12. 2011

 v chovu mám mutační formu zbarvení ano můžeme jej krytizovat, že je to mrvení zvířat a že je to hnus, všeobecně shrnuto.Ale já si myslím, že to není zas až tak horké téma. Nu chovám formu amber, mám krásnou samici a hlavně nekousavou, žravou prostě radost pohledět.

Tento had je velice oblíbený, je vhodný pro začátečníky a je nepřeberné množství barevných mutací, takže je z čeho vybírat.

citace

 

Výskyt: Jih a jihovýchod USA, severovýchod Mexica

Velikost: 120–180 cm

Zbarvení: cihlově oranžová, černá, hnědá, žlutá, červená – výrazné fleky na těle, spodní část světlá

Tělo: štíhlé tělo, hlava oddělená od těla

Terárium: 80 x 40 x 40 cm

Chov: Poměrně nenáročný chovanec, který si rychle zvyká na manipulaci v rukou. V teráriu udržujeme teplotu 22-28 °C s mírným lokálním ohřevem. Dospívá dle velikosti ve 2-4 letech. Minimální délka samice při páření by měla být 90 cm. Pro úspěšné páření se osvědčuje zimování při teplotách 12-15 °C (není ovšem podmínkou). Cca. 2 měsíce od páření samice snese snůšku vajec, těch je 10-30 dle velikosti a kondice samice. Někteří chovatelé opakují tento koloběh u samic i 2-3x ročně, bohužel se to projevuje na kondici a délce života těchto samic. Vejce přemisťujeme od samice do vlhkého rašeliníku nebo na vermikulit a takto připravené umístíme do inkubátoru. Vejce se inkubují při teplotě 28 °C cca. 62-85 dní. Je možné inkubovat i při pokojové teplotě, nicméně nižší teplota prodlužuje délku inkubace. Neoplozená vejce oddělujeme od ostatních a jejich výskyt je patrný do prvních 14 dnů inkubace. Mláďata se líhnou postupně po proříznutí kožovitého obalu vejce během 2-5 dnů ve velikosti 20-30 cm. Po vylíhnutí jsou již samostatná. Vyčkáme do prvního svleku mláďat a předkládáme jednodenní myší holata ke krmení. V případě opětovného odmítání živé potravy přejdeme k nastřiženým holatům a v poslední fázi k násilnému krmení.

V případě dodržení základních podmínek pro chov tohoto hada, je tento ideálním chovancem pro začínající chovatele a teraristy. Rozmnožení tohoto druhu není nikterak složité a v zajetí jsou již desítky generací v několika barevných variantách. Zvláště v USA se vznikem nových barevných odchylek zabývají desítky teraristů a chovatelských stanic. Spousta z těchto mutací je již také dostupná v ČR a proto tito hadi patří bezesporu k nejoblíbenějším mezi našimi chovateli.

Elaphe guttata Guttata
Přírodně zbarvení jedinci. Žluto-šedo-hnědě zbarvená zvířata s červenohnědými skvrnami na hřbetě. Sedla jsou mírně lemována. Za hlavou po bocích těla skvrny přecházejí do proužků. Na hlavě je patrná šipka. Spodní část těla je „kostkovaná“ a to od bíločerné do oranžovočernou. Rozptyl ve zbarvení těchto hadů je poměrně velký. Obsahuje černé, bílé i červené pigmenty.

citace ze stránek http://www.e-snakes.com
můj hádek                                                                                                                  
p1010115.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

moje-001.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář